Katern

Afscheid Monique de Beer als raadslid: “Ik wens de nieuwe raad en college veel lef en wijsheid toe!”

Op donderdag 24 februari heeft Monique de Beer voor de laatste keer als raadslid deelgenomen aan de raadsvergadering op het stadshuis. In haar laatste vergadering hield Monique een betoog waarin haar betrokkenheid met en expertise in het sociaal domein doorklonk.

Monique de Beer

“Als er één terrein is waarop mijn verantwoordelijkheid als raadslid zwaar drukte de afgelopen 8 jaar, dan is dat wel de jeugdzorg. Zo’n kwetsbaar terrein waarbij zich altijd de vraag voordoet doen we de goede dingen en doen we ze goed? Valt er niemand buiten de boot ? Nog steeds blijft die vraag knagen en ervaar ik onvoldoende grip op de effecten van jeugdzorg.” Aldus Monique tijdens de vergadering. Ze vervolgde: “Degene die hier een goed antwoord op kan geven is de om hulp vragende jongere zelf. Daarom pleiten we er steeds voor om ook goed kwalitatief onderzoek uit te voeren waarbij de ervaringen van de bij jeugdzorg betrokken jongeren goed in beeld komen. Deel deze met de raad, geacht college.”

Het valt voor een gemeente niet mee om goede jeugdzorg te leveren, hele complexe materie, lang niet alles is op lokaal niveau te organiseren en met een te krap budget. Het is dan ook betreurenswaardig dat het kabinet de uitspraak van de arbitragecommissie naast zich neerlegt en vasthoudt aan de structurele extra bezuiniging van een half miljard op de jeugdzorg vanaf 2025.

Tenslotte dankte zij de collega-raadsleden die met haar de zorgen omtrent de jeugdzorg de afgelopen jaren hebben gedeeld, de organisatie, de Adviesraad en het College voor de samenwerking op dit dossier. Monique sloot af met de woorden: “Ik wens het nieuwe college en de nieuwe raad veel lef en wijsheid toe om ervoor te zorgen dat jongeren in Nieuwegein opgroeien in een, in alle opzichten, gezond klimaat. Help hen de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben om uit te groeien tot veerkrachtige volwassenen. Dat gaat de nieuwe fractie van GroenLinks zeker ook weer doen. Daarin heb ik alle vertrouwen!”

In de afgelopen raadsperiode en ook daarvoor al heeft Monique zich met volle overgave ingezet voor het sociaal domein, zij wist steeds de samenwerking met andere fracties te vinden en heeft hierdoor veel voor elkaar gekregen. Monique wordt gewaardeerd om haar kennis van het terrein en haar motivatie en inzet voor de menselijke kant van beleid. Zowel binnen als buiten haar eigen fractie. “Eind maart nemen we echt afscheid van Monique; we zullen haar gaan missen als raadslid en fractiegenoot,” aldus fractievoorzitter Alma Feenstra, “haar kennis en kunde is van grote waarde geweest voor ons. En haar betrokkenheid bij de stad is een voorbeeld. Daarom: heel veel dank, Monique.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk